Logga in
Logga ut

Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Trettonde blir en lyckodag

Alpensia, Sydkorea stina

Nytt guld idag genom Stina Nilsson? Foto: Håkan Svenson

Tillbaka i Alpensia Olympic Park efter en liten sovmorgon, och en skön promenad längs havet utanför vårt boende i Sokcho där jag mötte glada, vänliga, och hårt arbetande fiskemän och kvinnor.

OS är en svensk succé så här långt med guld för Charlotte Kalla i skiathlon, och ett skrällsilver av unge Sebastian Samuelsson i skidskyttejaktstarten.

Och vet ni vad: Jag känner mig tämligen säker på att det dags för nya svenska medaljer  i dag igen..! Framgång föder som bekant framgång och de ädla svenska medaljerna för Kalla och Samuelsson hittills inspirerar garanterat hela den övriga svenska truppen.

Idag handlar det om den chansartade grenen sprint i klassisk stil. Där finns alltid risk för vurpor och annat som kan kullkasta de ljuvaste av drömmar, så osvuret är bäst.

Men jag tror att den här tisdagen 13 februari kommer att bli en riktig lyckodag för den stora svenska sprintstjärnan Stina Nilsson. Hon har erfarenhet från att krascha bort sig som hon gjorde i sista kurvan i Lahtis-VM förra året, men hon lärde sig mycket av det om kommer nog att vara lite mera vaksam för sådana händelser.

Stina har laddat för den här dagen lång tid. Det är hennes största chans att ta ett individuellt OS-guld, och det är fyra år till nästa gång chansen dyker upp.

Jag tror att Stina får klättra högst upp på pallen i dag i tuff kamp med sin evige antagonist Maiken Caspersen Falla och några norskor till och kanske finskan Krista Pärmäkoski, som imponerade i kvalet.

Stina skaffade sig ett mentalt övertag genom att i en inspirerad körning vinna kvalet för en stund sedan på den tuffa banan, vilket åktiden 3,08 skvallrar om.  Värsta rivalen norska Falla var tvåa 0,39 sekunder efter.

Även övriga svenskor ´, Hanna Falk (kvalfyra), Anna Dyvik ( 14) och Ida Ingemarsdotter ( 8) kan vara med och kriga högt upp.

När jag skriver detta har inte herrkvalet kommit igång, men givetvis är unge norrmannen Johannes Hösflot Kläbo en superfavorit och där får de svenska herrarna finna sig i att vara outsiders. Jag hoppas att Calle Halfvarsson har kommit över den smäll han fick i skiathlontävlingen och kan prestera sitt bästa. Även för honom är sprinten hans största chans att ta en individuell medalj. Teodor Petersson, Oskar Svensson och Viktor Thorn är övriga svenskar. Umeå-Teodor har optimistiskt sagt att han går för guld, och jag högaktar honom för den tuffa  målsättningen.

Ryssen Alexander Bolshunov, och kanske även finländaren Livo Niskanen kan blir farlig på den krävande banan. Italienaren Frederico Pellegrino får man aldrig räkna bort, men har är inte lika vass i klassiskt som i skejt. Däremot het i kamp man mot man.

Det är bäddat för raffel och dramatik när finalomgångarna drar igång här i Alpensia där det fortsatt blåser iskalla vindar. Den välklädda publiken hoppar och dansar på läktarna i stadion för att hålla värmen.

Uppdaterat: Finländaren Ristomatti Hakola var rasande stark i herrkvalet och snabbare än tvåan Johannses Hösflot Kläbo. Bra svenska kval: 5. Teodor Peterson, 7. Oskar Svensson, 8. Viktor Thorn, 10. Calle Halfvarsson.

Håkan Svensson

Dags för ett nytt guld

PyeongChang Charlotte Kalla

Charlotte Kalla laddar för ett nytt guld tillsammans med Stina Nilsson i teamsprinten. Foto: Håkan Svensson

Sprintstafetterna för damer och herrar är dagens godbit vid OS i PyeongChang och vill det sig väl kan det bli en ny svensk gulddag, eller i varje fall medaljdag.

Helt klart har tjejduon Charlotte Kalla och Stina Nilsson en stor guldmöjlighet i damernas teamsprint i fristil, i kamp med framförallt det norska teamet Marit Björgen och Maiken Caspersen Falla. Charlotte Kalla på första sträckan får bädda för Stina Nilssons raketspurt på andra.

På herrsidan är guldchansen inte så stor. Den mästartiteln känns vikt för Norge genom Martin Johnsrud Sundby och spurtraketen Johannes Hösfot Kläbo, men även det unga ryska teamet Denis Spitsov och Alexander Bolshunov lurar i vassen.

Marcus Hellner . Foto: Håkan

Kul att Marcus Hellner får chansen i Teamsprinten. Foto: Håkan Svensson

Men duon Marcus Hellner och Calle Halfvarsson har ändå en god möjlighet att fixa den första svenska herrmedaljen. Jag tycker det är rätt och riktigt att den svenska lagledningen valt att köra med Hellner i sprintstafetten tillsammans med Halfvarsson.

Teamsprint kräver både snabbhet och uthållighet, och då är det rätt att satsa på distansåkare, och inte utpräglade sprintspecialister på den tuffa banan. Men jag har full förståelse för att sprintspecialisterna i den svenska truppen kan känna sig lite sidsteppade.

Jag är dock ganska säker på att Oskar Svensson , som var femma på sprinten, var den låg närmast en plats i laget och var ett bra , och intressant alternativ.

Men såväl kval, semifinal och final  på en tuff bana kräver grundmurad styrka, och då tycker jag att det är rätt lag som Ola Rawald och Rikard Grip tagit ut. Allrahelst som det handlar om skejt vilket Hellner är bäst på.

Min känsla är också att både Calle Halfvarsson och Marcus Hellner har en stigande form . Hellner åkte stort och fint i distansstafetten på tredje fristilssträckan, men då var redan loppet kört för svensk del efter vallamissarna på de klassiska sträckorna och det var svårt att motivera sig för att åka riktigt fort.

 Det tror jag Gällivareåkaren kan göra i sprintstafetten, och det kan dra isär fältet. Jag hoppas Hellner och Halfvarsson kan fixa en herrmedalj. Kanske är just den här dagen i Alpensia längdstadion den stora chansen, eftersom bara femmilen sedan återstår på herrprogrammet, och den avgörs i klassisk stil och masstart.

Charlotte och Stina har redan vunnit ett guld i detta OS, i skiathlon respektive sprint, och Charlotte har också ett silver på 10 km fritt.

Nu laddar de hårt för att vinna guld tillsammans i teamsprinten. De är båda i prima form, och kommer att bli svårslagna. Jag är också säker på att Stina Nilsson hungrar efter revansch för spurtförlusten mot Marit Björgen i distansstafetten.

Spännande blir det i alla händelser.

Tyvärr rök Sveriges medaljchans i mixedstafetten i skidskytte. Första sträckans Mona Brorsson började bra med ett felfritt liggande skytte, men hade en mardröm i sitt stående skytte då hon missade alla fem skotten och fick två straffrundor.

­ Det var den värsta besvikelsen i mitt liv, konstaterade en tårögd Mona efteråt .

Nu står det också klart att hon inte får åka förstasträckan i den vanliga skidskyttestafetten på torsdag, utan en annan sträcka i det svenska laget.

På nytt åkte Svensbyns stolthet, guldtjejen  Hanna Öberg bra och sköt bra. Hanna fortsätter imponera i denna olympiad.

Herrarna i laget, Jesper Nelin och Fredrik Lindström skötte sig också med den äran.

Fortsättningsvis har både de svenska damerna och herrarna i skidskytte medaljchanser i  stafetterna , torsdag och fredag.

I korthet noterar jag att Tre Kronor får möta Tyskland i kvartsfinalen, sedan de slagit ut Schweiz på övertid.

Jag var på plats och såg förra mötet Sverige – Tyskland och det var ingen lek. Sverige vann med 1-0, men tyskarna dominerade stundvis och hade väl så många chanser. Helt klart måste Linus Omark och kompani lyfta sig ett snäpp för att kunna ta en ny seger och avancera till semifinal i OS-turneringen.

Håkan Svensson

Samboparets häftiga utmaning

PyeongChang  

Guld Hanna Foto: Håkan Svensson

Guld-Hanna Öberg ( i gult) kör i morgon för en ny medalj i skidskytte, och nu tillsammans med sin sambo, Jesper Nelin, för första gången i ett mästerskap. Foto: Håkan Svensson

Olympiaden går vidare ytterligare en vecka, men nu lämnar jag och mitt trevliga resesällskap  från Tornedalen mästerskapet. Just nu har vi tagit in på ett hotell nära jätteflygplatsen Incheon utanför Seoul, som är en av världens största.

Därifrån flyger vi hem hemåt via Helsingfors. Vi åkte ett modernt snabbtåg tvärs över Korea idag ,  från OS-området till Seoul där flygplatsen ligger och det var ett mycket bekvämt och snabbt sätt att förflytta sig. Givetvis har den nya järnvägssatsningen, KTX, tillkommit tack vare OS.

Självklart kommer jag att fortsätta följa det som händer i OS via teve och radio,när jag kommer hem och skriva här på Skidbloggen.

Jag ser samtidigt fram emot att parallellt med den rapporteringen även föra vidare en rad av de fantastiska upplevelser och intryck, på gott och ont, som jag fått vara med om mina två veckor i OS-staden PyeongChang 2018, men som jag ännu inte hunnit torgföra ännu på bloggen.

I korthet kan jag konstatera att jag glädjer mig ofantligt åt de fantastiska guld och silverframgångar jag varit med om hittills, och jag är helt övertygad om att det kommer att bli många fler svenska medaljer även den sista OS-veckan.

SOK:s medaljmål på sju medaljer är redan i hamn, men det skulle faktiskt inte förvåna mig om slutresultatet medaljmässigt blir i nivå med det storsuccén i Sotji-OS 2014 då Sverige tog 15 medaljer, varav 11 i längdåkningen. Men mer om detta när det är dags att sammanfatta OS:et nästa helg.

Samtidigt som curlingen fortsätter med två starka svenska lag på herr och damsidan, som dock båda något oväntat förlorande matcher i dag, så avgörs i morgon en skidskyttegren med goda förutsättningar att ge en ny svensk medalj.

Det handlar om skidskyttets mixedstafett som går till på följande vis: I varje lag ingår fyra åkare, två herrar och två damer. Alla lag startar samtidigt och varje åkare har två skjutningar , en i liggande och en i stående. På skjutvallen har man åtta skott på sig för fem träffar, men de tre sista skotten måste laddas om ett och ett , annars blir det straffrundor.

I det svenska laget finns förstås Piteås guldtjej på distansen Hanna Öberg som så här långt gjort ett fenomenalt OS med placeringserien 7-5-1-5 i de fyra lopp hon hittills åkt. I laget finns också hennes sambo Jesper Nelin samt Mona Brorsson och Sebastian Samuelsson, som tagit silver tidigare i OS och varit nära pallen i ett par lopp.

Hanna Öberg och Jesper Nelin får nu för första gången i mästerskap chansen att tävla om medalj tillsammans, och det är förstås en speciell känsla för paret. Jesper åker skidor rasande fort, men har tidigare haft problem med skyttet. Nu har han dock skärpt till den delen, och var i går nia och bäste svensk i masstarten. På distansen hade han också ett klart medaljläge men sprack i sista skjutmomenten.

Övriga i svenska laget är alltså unge Sebastian Samuelsson som redan har ett silver och flera lopp nära medalj. Dessutom Mona Brorsson som är en duktig skytt och varit topp-10.

Sverige vann faktiskt VM-guld 2007 vid mixstafetten i Antholtz, och nu nämns det svenska laget åter med stor respekt. Flera andra nationer laddar dock hårt för medalj och det är bäddat för en jämn och spännande tävling i Alpensia Biathlon Centre. Dit hör förstås stora skidskyttenationer som Tyskland, Frankrike, Norge, Ryssland och Österrike. I det norska laget kör Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bö och Emil Hegle Svendsen.

Notabelt i det svenska laget är att Fredrik Lindström inte platsar. Helt klart stormar en ny generation svenska skidskyttar in med stormsteg,

Håkan Svensson

Länsessen sköter sig bra

Gangneung Linus Omark . Foto: Håkan Svensson

Linus Omark spelar fram Anton Lander till Tre Kronors 1-0 mot Finland. Foto: Håkan Svensson

Johan Fransson Foto Håkan Svensson

Skridskoskicklige Johan Fransson imponerar i Tre Kronor och assisterade Patrik Zakrisson till 2-1 mot Finland. Foto: Håkan Svensson

Tre Kronor storspelar inte i OS, men har nu vunnit sin grupp och får ett ”lättare” motstånd i kvartsfinalen, läs segraren i mötet Schweiz – Tyskland.

Ett hårt arbetande lag. och en bra målvakt i Viktor Fasth, bäddar för en spännande fortsättning av OS-turneringen där många hoppas att Tre Kronor till och med ska vinna guld.

Jag åkte till Kwandong Hockey Centre efter herrstafetten på skidor för att titta på gruppfinalen mot arvfienden Finland i kväll, och efter att ha sett den matchen, och en tidigare match mot Tyskland så ökar min optimism inför fortsättningen.

Laget är defensivt starka och har bara ett insläppt mål på de tre inledande matcherna, och det är bra. Att vinna uddamålssegrar inledningsvis i en turnering brukar också vara en lovande lovande upptakt.

Men laget måste bli vassare i avslutningarna i finalspelet, skjuta mer och kanske vara lite mera kreativa i attackerna framåt. Klarar laget av att förbättra den delen är Tre Kronor ett troligt finallag i mina ögon, sannolikt mot Ryssland.

I kvällens match mot Suomi så var det finländarna som hade publikens stöd, inte minst tack vare många tillresta finnar, men det var ändå Tre Kronor som drog det längsta strået och vann med 2-1.

Givetvis var jag mest nyfiken på norrbottningarna Linus Omark och Johan Franssons insatser i Tre Kronor, och i den delen blev jag glad.

Både Omark och backen Johan Fransson tillhörde laget bästa spelare. Fransson var den som åkte längst (!). Jodå man mäter sådant numera också med gps-teknik. Johan fick också stort förtroende av Grönborg och mycket istid.

Han jobbade stabilt framför suveräne målvakten Viktor Fasth och svarade för ett antal patenterade uppåkning och fina pass. Han fick också assist till 2-1-målet.

Övertorneåsonen Linus Omark har alltid var en kreativ och spännande spelare, som nu är bättre än någonsin skulle jag vilja säga. I matchen mot Finland jobbade han hårt i varje byte, och gick till med ner och täckte skott i några viktiga lägen. Det är något som vi förr om åren inte såg från hans sida. Helt klart kommer Linus Omark att spela en nyckelroll i Tre Kronors olympiska framgångssaga. Kan han visa sitt bästa i varje match höjer det landslagets nivå rejält. Linus spelade elegant fram till det första svenska målet som Anton Lander gjorde, och Johan Fransson assisterade Patrik Zakrisson på 2-1-målet , så visst skötte norrbottningarna bra. Omark fick också assist på Oscar Möllers 3-1 i öppen kasse sedan hänsynslöst skottäckt ett finländskt avslut. Där visade han sin stora spelintelligens.

Tidigare Luleå Hockeyspelare hade för övrigt assist till alla mål i matchen. Förutom Linus Omark och Johan Fransson assisterade också Julius Junttila till det finska målet.

Personligen välkomnar jag både Omark och Fransson tillbaka till Luleå Hockey när deras kontrakt med utländska klubbar går ut. Vilket lyft för Luleå det skulle bli!

Håkan Svensson

Norrbottningar Foto:Håkan Svenson

Norrbottningar som gladdes åt den svenska segern över Finland var Leif Pekkari, Tärendö och Ulf och Barbro Zakrisson, Pajala. Foto: Håkan Svensson

Norrbottning i skamvrån

PyeongChang Urban Nilsson, vallachef. Foto: Håkan Svensson

Bad om ursäkt . Vallachefen Urban Nilsson beklagade den svåra vallamissen i herrstafetten. Foto: Håkan Svensson

Norrbottniska åkare som Charlotte Kalla och skidskytten Hanna Öberg har fått stå i rampljuset efter sina fantastiska guldlopp.

I dag var scenen en annan.

Då tvingades vallachefen Urban Nilsson från Sävast kliva fram som syndabock sedan det svenska stafettlaget vallat bort sig totalt.

­-- Det är jag som är loket i det här tåget som får ta ansvaret. Vi har missat totalt med fästet för de klassiska åkarna, och det får aldrig ske på ett OS. Vi ska ge åkarna konkurrenkraftiga skidor, men det misslyckades vi med i dag, och då vill jag som ytterst ansvarig be våra åkare om ursäkt, sa en nedslagen och hårt pressad vallachef omringad av ett stort mediauppbåd.

De åkare som i första hand drabbades var Jens Burman på startsträckan som började bra, men sedan tappade rejält och växlade som sexa , 36 sekunder efter täten.

Ännu sämre gick för en normalt så säker åkare som Daniel Rickardsson, som tappade hela 1,20 på sin sträcka och det syntes hela vägen att han hade det svårt.

Kort och gott har jag aldrig sett Daniel åka så dåligt, och då förstod man att något var fel. Efter målgången kröp sanningen också fram, vilket Rickardsson inte hymlade om.

­-- De gör ett fantastiskt jobb i vallabodarna men i dag var det inte bra. Jag kände direkt i backen att det inte skulle gå bra, konstaterade Rickardsson som menade att det var fel på både fäste och glid.

Urban Nilsson menade att det var svårt att hitta rätt vallning denna lite mildare dag i OS-stadion, men det är sådant som vallateamet ändå ska behärska med tanke på att man lagt ner stora resurser under lång tid för att förbereda sig på bästa stätt

Så är det och i grunden har jag stort förtroende för det vallateam som Sverige nu har sedan rätt många år, och som tillhör de bästa och stabilaste i världen.

Tyvärr händer de någon gång under varenda mästerskap att vi drabbas av ett vallafiasko. 

Jag har varit med många gånger när vallachefer fått träda fram och be om ursäkt. Minns inte minst när en annan norrbottning, Larry Poromaa, var vallachef vid  VM i Oslo och då kom i skottgluggen i början av det mästerskapet.

Marcus Hellner Foto Håkan Svensson

Marcus Hellner hade en otacksam uppgift på tredjesträckan, men gjode ett okej lopp. Foto: Håkan Svensson

Tunga steg Foto: Håkan Svensson

Tunga steg. Marcus Hellner hade hoppats på en roligare OS-dag. Foto: Håkan Svensson

Efter två raka OS-guld för Sverige blev det nu en tröttsam femteplats. Jag hade inga förhoppningar i förväg om att Sverige skulle vara med och kriga om guldet detta år, därtill var Norge en alltför given vinnare. Men en bronsblecka eller något trodde jag på...

Det är verkligen inte herrarnas år här vid OS i Korea, och jag tycker också lite synd om Marcus Hellner som inte fick chansen att visa det han kanske gillar bäst, nämligen kamp man mot man i stafetter. Nu hade han inget att kriga för men åkte ändå ganska bra och var trea på sin sträcka. Givetvis kände han inte av vallaproblematiken, eftersom han åkte skejt. Godkänt även till Calle Halfvarsson som också han var trea på sin avslutande skejtsträcka.

Helt i sin ordning tog Norge guldet efter att Johannes Hösflot Kläbo ryckt ifrån Denis Spitsov i OAR( Ryssland) på slutet. Ryssen hade inte en chans att haka på när Kläbo satte in turbon.

På upploppet högg han också en norsk flagga för att profilera den sköna guldmedaljen.

Kläbo. Foto: Håkan Svensson

Fenomenale avslutaren Johannes Hösflot Kläbo frälste Norge genom att avgöra spurten mot Ryssland, och var så här glad. Foto: Håkan Svensson

Sverige har tagit medalj på alla mästerskap sedan 2010, och senast Sverige misslyckades med att ta medalj i OS-stafett var 2002.

Sammanfattningsvis så tycker jag den här stafetten var oerhört märklig eftersom det blev så stora utslag redan på första sträckan som oftast handlar om följa John. Jag tror aldrig jag sett något liknande..

Det var alltså fler länder än Sverige som kanske missat i vallningen. Möjligen var det också orsaken till att Norges startman Didrik Tönseth tappade  18 sekunder på täten på startsträckan.

Det svenska vallateamet måste nu analysera missen, och blicka framåt mot de kommande OS-loppen om det ska bli några fler olympiska skidmedaljer.

Håkan Svensson

Sverige på medaljjakt

PyeongChang Marcus Hellner

Marcus Hellner visade gryende form på 15 km fritt , och brukar åka bra i stafetter. Foto: Håkan Svensson

Sådärja.  Efter en för dagen glädjande rekordsnabb (!) bussfärd är jag uppe i olympiastadion i Alpensia, och laddad inför dagens godbit , herrstafetten.

Sverige är  titelförsvarare från OS i Sotji ( Lars Nelson, Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner), men det blir svårt, för att inte säga omöjligt att försvara det guldet i dag för kvartetten Jens Burman, Daniel Rickardsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson i tur och ordning.

Dels beroende på sviktande form /kapacitet under hela säsongen för de svenska herrarna, men framförallt för att Norge mönstrar ett grymt bra lag, Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krueger, Johannes Hösflot Kläbo.

De två senare som kör skejtsträckorna har redan vunnit OS-guld här i PyeongChang, och herrarna på de två inledande klassiska sträckorna är två riktiga hårdingar, Didrik Tönseth och Martin Johnsrud Sundby.

För mig är det ett givet guldlag, och det enda som skulle kunna förändra den bilden är en genomklappning av någon i laget.

Och ni vet ju: Stafett är alltid stafett, plötsligt kan det oväntade hända, men allt lutar åt en promenadseger för norrmännen, som också har en laddad spurtraket på slutsträckan om det mot förmodan skulle bli flera lag inblandade i avgörandet.

Den enda i norska laget som känns lite osäker är Didrik Tönseth på starsträckan. Han har inte åkt tidigare i OS, men är normalt en stabil åkare. Det var dock lite överraskande när norrmännen ställde över OS-trean i skiathlon, Hans Christer Holund till förmån för Didrik Tönseth.

Sverige då..?

Ja, de får ta sikte på en pallplats, och det kan bli nog så svårt att klara den.

Alla åkare måste ha sin bästa dag. Jens Burman bör överträffa sig själv för att hänga med på första, Daniel Rickardsson ställs mot en rad starka namn i flera lag Martin Johnsrud Sundby, Alexader Bolshunov, OAR/Ryssland, Dario Cologna, Schweiz, Livo Niskanen, Finland, Maurice Manificat, Frankrike för att nämna några. Den andra sträckan i klassiskt är alltid en nyckelsträcka i de stora stafetterna där fältet vanligen spricker upp.

På tredjesträckan i skejt tror jag att Marcus Hellner, sannolikt med en uppgående form kan göra en bra sträcka för blågult och ge Calle Halfvarsson ett bra läge på slutsträckan.

Jag tippar att Sverige tar en bronspeng i dag, efter Norge och OAR (Olympic Athlete from Russia), men Hellner och kompani kan också bli utan medalj.

Det skulle var trevligt om de svenska herrarna nu får till det och kniper en medalj. De svenska medaljerna har hittills kommit på damsidan. Förhoppningsvis kan stafetten ge de svenska längdherrarna en liten OS-revansch.

Finland spåddes vissa möjligheter men drabbades i sista stund av en svår jobspost när formstarke Ristomatti Hakola blev sjuk, och Pertti Hyvärinen får kliva in på startsträckan. Det är en avsevärd försvagning av det blåvita laget.

Spännande blir det garanterat, och snart börjar fartfesten.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar